• Home
  • Fotoprojecten
    • Oppervlakkig
    • Oude Meesters
  • Cursus
  • Blog
    • Oude blog's
  • portfolio
    • Portretten
    • Natuur
    • Editorial / zakelijk
    • Overig
  • Contact
  • Gastenboek
  • Links
Fotografie Hakvoort

Herfstfotografie

10/20/2016

0 Reacties

 
Foto
​De herfst is een mooi seizoen om op pad te gaan met bijvoorbeeld het gezin maar neem vooral ook de camera mee.
De mooie kleuren en de meest fraaie paddenstoelen zijn een prachtig onderwerp om vast te leggen, maar hoe doe je dit nu het beste en waar moet je op letten.

Wat heb je nodig

​Als je het bos in gaat in de herfst trek dan stevige schoenen aan die vies mogen worden en trek ook warme kleren aan die vies mogen worden. Het bos is in de herfst nu eenmaal drassiger in de herfst dan in de zomer. En je zult nu eenmaal op gelijke hoogte moeten komen met je onderwerp en dat is soms laag bij de grond.
Wat een handig hulpmiddel is, is de zogeheten pittenzak. In deze pittenzak zitten bijvoorbeeld erwten in een plastic zak. Deze pittenzak kun je als ondergrond voor je camera gebruiken en hem in de gewenste stand neerleggen om die ene mooie foto te maken.
Foto
Ook is het handig om een plastic tas mee te nemen, waarop jezelf kunt zitten of liggen als je dicht bij de grond een foto wilt maken.
Daarnaast is het mooi als je een macrolens hebt, maar dat is geen vereiste. Ook met een standaard lens kun je mooie foto's maken van bijvoorbeeld paddenstoelen.

Witbalans

In je camera kun je de witbalans aanpassen. Witbalans is het aanpassen van de kleuren in je foto in verschillende lichtomstandigheden.
In de automatische stand staat de camera ingesteld op een automatische witbalans (AWB). Door de witbalans aan te passen naar bewolkt krijg je warme kleuren die je met je oog ook waarneemt en die het beeld van de herfst het beste weergeeft.
Foto
foto van paddestoelen met automatische witbalans
Foto
foto van dezelfde paddenstoelen, maar dan met witbalans bewolkt
Foto
foto van het bos in de herfst met een automatische witbalans (AWB)
Foto
foto van hetzelfde bos in de herfst, maar dan met de witbalans bewolkt

Standpunt en perspectief

Wat veel mensen doen als ze in het bos wandelen en bijvoorbeeld een mooie paddenstoel zien, dan gaan ze iets door de knieën en maken een foto van de paddenstoel. Op zich een leuke foto voor in het plakboek, maar als je nog verder bukt en je jezelf op gelijke hoogte brengt met het onderwerp (soms plat op je buik) dan krijg je een veel mooier beeld en zie je veel meer de details van de paddenstoel.
Foto
Datzelfde geldt ook voor de vaak mooie lanen en paden in de bossen. Als je er doorheen loopt dan kun je om je heen kijken en beleef je het geheel van het bos, maar als je op ooghoogte een foto van het bospad maakt, dan komt de beleving minder goed over, dan wanneer je gebruik maakt van het kikkerperspectief. Op die manier breng je meer diepte in je foto en wordt de beleving intenser.
Foto

Licht

De lage stand van de zon in de herfst kun je als hinderlijk ervaren, maar bij herfstfotografie is dit een hulpmiddel dat je volledig kunt uitnutten om de mooiste foto's te maken.
Wanneer je bijvoorbeeld de paddenstoelen fotografeert en flink inzoomt dan ontstaat er een bokeh op de achtergrond van lichtkringen. Als je het voor elkaar krijgt om de paddenstoel precies in zo'n lichtkring te plaatsen, dan versterkt dat enorm het beeld.
Foto
Ook is het zonlicht een hulpmiddel wanneer je een detailfoto maakt van de gekleurde bladeren. Als het licht op het blad schijnt dan krijg je weliswaar de mooie kleur van het blad te zien, maar wanneer je de bladeren in het tegenlicht fotografeert, dan blijft alsnog de kleur aanwezig, maar hetgeen wat het beeld extra kracht geeft zijn de details in het blad die hierdoor zichtbaar worden.
Foto
Wat ook mooi is in de herfst zijn de lange schaduwen die je ziet als je er goed op let. Maak hier gebruik van, want daardoor krijgt je foto meer diepte.
Foto

Workshop

Op 12 november 2016 organiseert Fotografie Hakvoort een workshop Herfstfotografie. De workshop wordt gegeven in bossen in de omgeving van Hattem, Wezep en Wapenveld. We vertrekken 's middags om 13.30 uur vanuit Kampen en de workshop zal duren tot circa 16.00 uur. De kosten voor deze workshop zijn € 25,00 per persoon. Minimale deelname is 5 personen en maximaal 8 personen.
Je dient in het bezit te zijn van een camera, waarmee je de sluitertijd en diafragma afzonderlijk kunt instellen.
​Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar fotografiehakvoort@outlook.com
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Mijn naam is Bertrik Hakvoort. Ik ben een beeldend denker. Bijna dagelijks heb ik mijn camera bij me. Ik ben een voorstander van natuurfotografie, details en portretten. Eerlijk gezegd maakt het voor mij niet uit wat ik fotografeer, ik zie overal wel de mooie dingen in en zie details die anderen niet zien.

    Archives

    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    Mei 2015
    Maart 2015
    Januari 2015

    Categories

    Alles

    RSS-feed

Designed by Bertrik Hakvoort                                                                                                                                                                 © 2017 Fotografie Hakvoort All Rights Reserved