• Home
  • Fotoprojecten
    • Oppervlakkig
    • Oude Meesters
  • Cursus
  • Blog
    • Oude blog's
  • portfolio
    • Portretten
    • Natuur
    • Editorial / zakelijk
    • Overig
  • Contact
  • Gastenboek
  • Links
Fotografie Hakvoort

Tulpen

4/5/2018

0 Reacties

 
Foto

14 april t/m 6 mei 2018
Binnenkort staan de bollenvelden in onder andere Flevoland en Noordoostpolder weer vol bloeiende tulpenvelden.
Veel mensen gaan er dan op uit om de mooie gekleurde velden te bekijken en te fotograferen.
Maar hoe fotografeer je die tulpenvelden nu op een mooie manier.
De tulpenroute in Flevoland is van 14 april t/m 5 mei 2018 en van 21 april t/m 6 mei 2018 in de Noordoostpolder.
Meer info hierover kun je vinden op:
 
Flevoland: www.tulpenrouteflevoland.nl  
Noordoostpolder: www.stepnop.nl/tulpenfestival  
 
In de blog zal ik jullie in grote lijnen uitleggen hoe ik te werk ga, waar je op moet letten en op welke wijze je een mooie compositie kunt maken.

Spelregels
Maar voordat ik dit ga uitleggen, eerst een aantal spelregels:
- Als er borden staan dat je de tulpenvelden niet mag betreden, respecteer dit dan
- Als er een hek voor de velden zit of een sloot, klim er dan niet overheen of spring niet over de sloot       om toch op het tulpenveld te komen
- Pluk geen tulpen
- Ga niet tussen de tulpen doorlopen, maar blijf aan de randen van de tulpenvelden
- Plant je statief niet midden tussen de tulpen
- Respecteer de tulpen, alsof het je eigen tulpen zijn  

Goed…nu we de bovenstaande spelregels hebben afgesproken, kunnen we beginnen!
 
Voorbereiding
In principe kun je met iedere camera mooie foto’s maken van de tulpen en de tulpenvelden, maar de gevorderde fotograaf wil graag foto’s maken die je ziet van andere mensen.
Voor het fotograferen van de tulpen neem ik mijn groothoeklens mee (10-20mm) mijn allround lens (24-70mm) en mijn telelens (70-200mm).
Daarnaast neem ik een filterkit mee met grijsfilters, grijsverloopfilters en polarisatiefilters.
Een statief ligt standaard in de auto, maar deze komt ook bij dit soort fotografie goed van pas.
 


Foto

Fotograferen bij zonsopkomst en zonsondergang
Het is heel mooi in de vroege ochtend of in de avond de opkomende of ondergaande zon te fotograferen boven de tulpenvelden. Ook heb je dan kans op een kleurenpracht op de grond en in de lucht.
Om te bepalen welke tulpenvelden een mooie ligging hebben ten opzichte van de opkomende of ondergaande zon, kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld onderstaande websites.
www.suncalc.net
www.sunsurveyor.com  
De programma’s hebben ook een app voor op je telefoon, zodat je ook onderweg kunt bepalen welke plek de beste is op dat moment.
 
De tulpenvelden hebben mooie strakke lijnen, die je kunt gebruiken in je compositie. Daarom zoek ik met apps naar tulpenvelden, waarvan de lijnen van de velden in lijn liggen met plek van de opkomende of ondergaande zon. Er is geen enkel veld te vinden waar dit precies uitkomt, maar je kunt wel bepalen op welk tijdstip de zon op een bepaalde plek aan de hemel staat en op dat moment mooi in lijn is met de lijnen in het veld.
 
Wat een probleem is bij fotograferen van een laagstaande zon is de hoeveelheid licht in de lucht en het geringe licht op het landschap. Bij een gemiddelde belichting is het landschap onderbelicht en de lucht overbelicht. Hiervoor maak ik gebruik van grijsverloopfilters.
Die zorgen ervoor dat alles wat overbelicht is, wordt getemperd, zodat je het landschap normaal kunt belichten.
Omdat je een landschap fotografeert, wil je dat je foto van voor tot achter scherp is. Je gebruikt daarom een diafragma van f8 of hoger. Hoe sterker het zonlicht, des te kleiner moet je het diafragma instellen. Als de zon nog sterk is qua zonkracht, maar je wilt wel dat de zon als een sterretje in je foto komt, moet je al snel naar een diafragma van f18 of kleiner (groter f-getal).
Doordat je een klein diafragma gebruikt bij een ondergaande zon, heb je te maken met een relatief lange sluitertijd. Daarvoor gebruik je je statief.
Omdat je toch al een statief moet gebruiken en je de zon mooi en strak in beeld wilt hebben, kun je en moet je de ISO op 100 instellen. Als je camera lager kan qua ISO-waarde (bijvoorbeeld ISO 50), gebruik die instelling dan. Zet je camera in ieder geval niet op ISO AUTO.
Als je de camera op statief gebruikt, zet dan de stabilisatie van je lens of camera uit!!

Foto

Fotograferen bij fel zonlicht en blauwe luchten
We hopen dat we dit voorjaar veel mooie blauwe luchten hebben, met af en toe een stapelwolk en veel zon.
Tijdens het fotograferen van de tulpen op het midden van de dag in deze omstandigheden, heb je kans dat de blauwe kleur van de lucht en de mooie kleuren van de tulpen fletser worden, dan dat jij met je ogen ziet.
Met je camera kun je dit oplossen door een klein diafragma te gebruiken, bijvoorbeeld f8 – f11. Een klein diafragma zorgt voor meer contrast in je foto. Houd je ISO weer zo laag mogelijk en als je uit de hand fotografeert, hanteer dan de stelregel dat je tot 1/60 sec uit de hand kunt fotograferen. Als je een zoomlens gebruikt die verder gaat dan 50mm, dan is de stelregel dat je zoomafstand gelijk of lager is als je sluitertijd. Dus als je inzoomt tot 200mm, dan wordt je sluitertijd minimaal 1/200 sec. Dit om de trilling van je handen te compenseren. Veel lenzen hebben stabilisatie en compenseren die trilling ook.
Wil je nog mooiere kleuren in je foto’s, dan kun je gebruikmaken van een polarisatiefilter. Dat is een soort zonnebril voor op je lens. Hierdoor krijg je warmere kleuren in je foto.
Wil je de zon weer als een sterretje in je foto hebben, in plaats van een grote lichtvlek op de foto, dan gebruik je een klein diafragma van f18 of kleiner (groter f-getal).
Let er wel op dat je sluitertijd dan weer langer moet worden, omdat naast de lage ISO-waarde ook een klein diafragma wordt gebruikt. Je kunt de camera dan eventueel weer op een statief zetten.

Foto

Details fotograferen
Net als wij mensen, zijn ook tulpen niet allemaal hetzelfde. Soms zie je één rode tulp in veld vol gele tulpen. Met een groothoeklens gaat dat detail niet opvallen. Hiervoor zal je moeten inzoomen. Je kadert in dit geval je beeld om het detail (de rode tulp) en je zet de tulp op de regel van derden (of gulden snede) in je foto. Om dat ene detail nog meer tot zijn recht te laten komen, gebruik je een groot diafragma, bijvoorbeeld f4 of groter (kleiner getal). Hierdoor wordt de voorgrond en achtergrond van het onderwerp (de rode tulp) wazig en blijft het onderwerp scherp. Hiermee leg je nog meer de nadruk op het onderwerp.

Compositie
De tulpen staan in mooie rechte lijnen. Je kunt heel mooi gebruikmaken van deze lijnen om je compositie te bepalen. Je kunt ervoor kiezen om een centraal compositie te maken, waarbij de lijnen evenwijdig aan elkaar in het beeld lopen.
Je kunt ook schuin over de tulpenvelden fotograferen, zodat je geen banen ziet, maar enkel een zee van bloemen.
 
Maar bovenal zou ik willen adviseren om op dezelfde hoogte te komen met je onderwerp (de tulpen) of net iets daarboven. Houd hierbij rekening met de regel van derden, waarbij je de horizon op de onderste of bovenste regel van derden plaatst.
Waar je ook op moet letten is dat je horizon recht is. Het kan heel storend zijn als de horizon niet horizontaal is.
 
Je kunt naast de gebruikelijke compositie en perspectieven ook kiezen voor alternatieve perspectieven. Ga eens op de grond liggen of leg je camera eens op de grond en maak een foto van de tulpen van onderaf. Het zogeheten kikkerperspectief wordt versterkt bij gebruik van een groothoeklens.
Ook een hoog standpunt kan mooi zijn, waarbij van voor tot achter in de foto enkel tulpen zijn te zien en geen horizon.
 
Er zijn diverse fotowedstrijden in verband met de tulpenroutes. Stuur eens een foto in en maak kans op mooie prijzen.
Ik wens jullie veel plezier bij het fotograferen van de tulpenvelden en ik ben benieuwd naar jullie resultaten.

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Mijn naam is Bertrik Hakvoort. Ik fotografeer de dingen zoals ik ze zie. Ik ben een beelddenker en ik ben autodidact.
    Ik fotografeer sinds 2010 en heb inmiddels een behoorlijke klantenkring opgebouwd, zowel zakelijk, editoriaal en persoonlijke fotografie. Natuur, portretten en zakelijke fotografie zijn de vakgebieden waar ik mij vooral op richt.

    Archieven

    April 2018

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Designed by Bertrik Hakvoort                                                                                                                                                                 © 2017 Fotografie Hakvoort All Rights Reserved